недеља, 15. март 2009.

Bundeva-bundevara,medaljoni,palacinke sa kremom od bundevei pecena bundeva

Nepravedno zanemarena bundeva odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih tvari. Siromašna je kalorijama i lako probavljiva. Semenke i ulje bundeve tek nam otkrivaju sva svoja lekovita svojstva.
U svakom slučaju (i ma kako god je zvali) bundevu, buću ili tikvu,ili ludaju, ne treba izbjegavati i frktati nosom kada se na stolu nađe neko jelo od nje.
Može se pripremiti na bezbroj načina, ukusna je, a zbog prehrambenih osobina zaslužuje važno mesto na jelovniku.
U Kikindi se vec tradicionalno odrzavaju Dani Ludaje,gde se prave divna jela od bundeve,a ujedno se i bira najveca Ludaja.
Takodje se ovaj kult obozavanja i izbora za dzinovsku bundevu prosirio i na druge Vojvodjanske krajeve,pa se i u Temerinu,mestu kraj Novog Sada odrzava izbor za najvecu Bundevu,kao jedna lepa manifestacija koja ce verujem prerasti u tradiciju.

*******fotka je sa izbora najvece ludaje u Temerinu**********

BUNDEVARA
Ili je obozavate ili je ne volite.Za mene savrsena pita,moze se raditi i kao savijaca.
Potrebno je:
500g kora za gibanicu.
500g bundeve,ludaje,duleka
100g secera
malo cimeta




Ludaju krupno narendajte na trenicu,pomesajte sa secerom,po zelji dodajte malo cimeta.
Dobro pomesajte da se sve sjedini.
Uzmite dve-tri kore svaku poprskajte uljem,stavite zatim nadev od bundeve,pa koru-dve.Sve dok ne utrosite sav materijal.
Pecite u rerni dok ne porumeni

PALACINKE SA BUNDEVOM

Palacinke sa finim kremastim punjenjem.
Potrebno je bundevu prvo ispeci,i tada odvojiti oko 200g pecene bundeve.
U serpicu otopite puter i didajte seckanu bananu ili bundevu,dodajte i secer i vodu ,ili cimet.
Na laganoj vatri cesto mesajte,dok vam se ne stavori kasa. Krem prvo ohladite pa onda premazaujte palacinke.



MEDALJONI OD BUNDEVE
Lagana i malo svecanija varijanta pecene bundeve. Vrlo se brzo spremaju,a preukusni…
Potrebno je:
2 kruga bundeve
2 jabuke
2kasike meda
svetlo- tamno suvo grozdje
ili samo orasi i med

Kolutove bundeve oguljite,premazite maslacom i stavite da se peku.
Jabuke operite i stavite ih pored bundeva da se peku
Kada su bundeve i jabuke ispecene,ostavite ih da se ohlade.
Napravite krug u bundevi i spojite sa unutrasnjoscu “mesom” jabuke.
Dodajte med i suvo grozdje i sa tom smesom napunite krugove bundeve,koji su vam ostali nedirnuti.
Dekorisite po zelji.










PECENA BUNDEVA
Najprostija priprema a najfiniji ukus.
Bundevu prepolovimo podelimo na kriske.
Pecem ih u rerni,ne posecerene.Odlicno je ako stavite dole na pleh alu foliju.
Posluzivanje sa medom ili smedjim secerom

Нема коментара:

Постави коментар